dinsdag 28 februari 2012

 Truffel
De vakantie is weer voorbij en dat vind ik toch altijd zo jammer........ Het is veel gezelliger als Luc thuis is, nu is het weer zo stil in huis! En dan was vorige week ook nog een echte feestweek. Het eerste weekend was het carnaval en toen op het einde van de week mijn, en die van mijn vaders, verjaardag. Qua eten was het erg  verschillend. Carnaval vieren we altijd met een groep vrienden en iedereen neemt iets te eten mee, we hadden lekkere kaas en worst, gevulde tortillla's, sandwiches met zalm, allemaal lekkere dingen dus. En tussendoor een frietje. Met mijn verjaardag zijn we lekker gaan uit eten bij eetcafe Rilette. En ik heb verse truffel, truffelboter en truffelolie als cadeau gekregen dus daar heb ik zaterdag een truffelmenu mee gemaakt. Luc had de tafel extra mooi gedekt:

Ik zal het truffelmenu hier beschrijven:
Vooraf had ik carpaccio gemaakt. Bij de slager heb ik verse carpaccio laten snijden. Dat is natuurlijk altijd veel lekkerder dan die voorverpakte van de supermarkt. Op het bord heb ik een paar blaadjes gewone kropsla gelegd en daarop de carpaccio. Daarover een sausje gemaakt van mayonaise, truffelolie en iets water om het wat dunner te maken. Dan nog wat pijnboompitten,parmezaanse kaas, heel fijn gesneden verse truffel en als laatste wat grof gemalen peper en zout.
Daarna tartaar van gerookte zalm en roerei met truffel:
Bij de AH verkopen ze gerookte schotse zalmfilet van het excellent merk. Daarvan snijd je kleine plakjes en die snij je in hele kleine blokjes. Ik geef er geen hoeveelheden bij, je moet gewoon kijken hoeveel je nodig denkt te hebben. Daar voeg je heel fijn gesneden augurk aan toe, weer naar smaak maar zeker niet te veel, en dan een heel klein beetje mayonaise en zure room of creme fraiche. Maar echt heel weinig, het moet net een beetje smeuig zijn. Dan nog wat vers citroensap en vers gemalen peper. Dit is echt een heel simpel gerechtje maar het is heerlijk. Daarbij had ik wat roerei gedaan. Gewoon een paar eitjes loskloppen met wat room en dan in de pan op laag vuur. Blijven roeren tot de massa net gestold is. Ook hier weer wat peper en zout overheen en dan een klein scheutje truffelolie.
Als hoofdgerecht had ik truffel risotto met gebakken champignons:
Een uitje heel fijn snipperen en in een klein beetje boter fruiten. Risotto toevoegen en even mee laten bakken. Afblussen met een klein beetje bouillon (ik heb kippenbouillon gebruikt) en pas als de bouillon helemaal opgenomen is een volgend scheutje erbij doen. Goed blijven roeren! Zo door gaan tot de risotto gaar is, dat duurt best wel een tijdje. Ondertussen champignons in dunne plakjes snijden en in de pan aanbakken. Er op het einde een klein scheutje truffelolie aan toe voegen. Als laatste de champignons door de risotto roeren en bestrooien met wat verse truffel. Heerlijk!!!
Toen hadden we zoveel gegeten dat er geen toetje meer bij kon. 1 keer per jaar, als ik jarig ben, haal ik altijd taart bij Peter Lemmens. Ieder jaar hetzelfde: een grenachegateau en een bananengateau. Alleen al daarom is mijn verjaardag vieren leuk want niemand maakt zo'n lekkere taarten..........  Daarvan hebben we later, ipv een toetje dus, nog een stukje genomen.
We hebben ook wel wat normalere dingen gegeten die week zoals een soort stoofpotje met aubergine en kip madras maar daar zal ik later over schrijven!
Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten