vrijdag 9 maart 2012

 Rode bietjes, couscous met garnalen en appel toetje
Wat gaat de tijd toch snel, het laatste wat ik geschreven heb was alweer van eind februari. En we hebben nog wel zo'n lekkere dingen gegeten de laatste tijd. Ik ben eigenlijk niet zo'n groente eter en merk als ik in de winkel sta dat ik vaak dezelfde groente koop. Gewoon zonder er goed bij na te denken neem ik dan mee wat ik eigenlijk altijd doe namelijk paprika, courgette en wortel. Als je deze groente bij elkaar doet met een uitje en een teentje knoflook erbij is het altijd al lekker. Blikje tomaten op sap erbij, wat gedroogde tomaten, pureren en je hebt een heerlijke tomatensaus. Zo maak ik trouwens altijd mijn lasagne.
Eerst een laag van deze tomatensaus, dan een laag, even gekookte en goed uitgeknepen, spinazie en daarna een laagje bechamel saus. Bovenop een laagje kaas, jonge en parmezaanse. Heel simpel maar wel heerlijk.

Afgelopen week heb ik eens raar gedaan en expres allemaal groente gekocht die ik niet zo vaak gebruik. Ik had o.a. rode bietjes meegenomen. En daar heb ik toen het volgende gerecht mee gemaakt:
ingredienten voor 3 personen:
2 rode bieten
3 lekkere aardappelen
1 blikje makreel
dille
mayonaise
joghurt, zure room of creme fraiche
3 flinke handen verse spinazie
1 stukje feta
amandelen
aceto balsamico
Was de bietjes goed schoon en kook ze ongeveer 3 kwartier tot ze goed gaar zijn. Daarna kun je het velletje er heel gemakkelijk af pellen. Was de aardappelen ook goed schoon. Schil ze niet. Snij ze in kleine blokjes en kook de blokjes gaar. Maak een sausje van half mayonaise en half joghurt, zure room of creme fraiche. Snij flink veel dille fijn en roer dat door het sausje. Breng op smaak met zout en peper. Als de aardappelblokjes iets afgekoeld zijn kun je de saus erdoor roeren. Zet even apart maar niet in de koelkast.
Als de bietjes afgekoeld zijn snij je ze in hele dunne plakjes. Leg deze mooi in een waaiervorm op een bord. Leg daarop wat aardappelblokjes en bestooi het geheel met de makreel.
Roerbak daarna de spinazie in een hele warme koekenpan tot alles geslonken is. Verdeel de spinazie over 3 bordjes en bestooi het met een klein beetje feta en wat fijn gemaakte amandelen. Giet er nog een klein beetje aceto balsamico over.

Gister hebben we kabeljauw gegeten. De laatste tijd maak ik daar vaak een ovenschotel van. Het voordeel is dat je dat overdag al kunt klaarmaken en dan hoeft het 's avonds alleen nog maar in de oven.
ingredienten:
kabeljauw
verschillende groente, ui, knoflook, paprika, prei, wortel, bleekselderij
boter
bloem
visbouillon
room, koffiemelk of joghurt. 

Hiervoor neem ik een groot stuk kabeljauw dat ik op een bedje van groente in een ovenschaal leg. Je kunt hiervoor van alles gebruiken maar begin altijd met een uitje en knoflook. Gister had ik er alleen paprika bij maar het is ook heel lekker met wortel, bleekselderij en prei. De groente in kleine blokjes snijden en even in de pan aanfruiten. Daarna op de bodem van een ovenschaal verdelen. Daarop de kabeljauw leggen. Daarna maak je een roux van de boter en bloem. Neem gelijke hoeveelheden boter en bloem, 25 tot 30 gram is vaak wel genoeg. Laat de boter smelten maar niet bruin worden. Voeg de bloem in 1 keer toe en roer goed. Je hebt nu een deegbal, de roux,  in de pan. Laat deze nog even bakken op een heel zacht vuurtje. Maak ondertussen wat visbouillon warm. Haal de pan van het vuur en voeg een heel klein beetje bouillon toe aan de roux. Roer goed. Blijf iedere keer een klein beetje bouillon toevoegen tot je saus de goede dikte heeft. Zet terug op het vuur en laat even doorkoken. Zo voorkom je dat de saus "bloemig" gaat smaken. Als de saus dan weer wat dikker word voeg je weer wat bouillon toe.Als laatste een scheutje room, koffiemelk of joghurt. Je kunt er dan nog wat verse kruiden aan toevoegen. Ik had gister nog wat dille over dus die heb ik er doorheen gedaan. Giet de saus daarna over de kabeljauw en zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven. Het ligt natuurlijk aan hoe dik de vis is hoe lang het in de oven moet maar zorg er voor dat de kabeljauw niet te droog is op het einde. Lekker met in de schil gebakken aardappels en sperzieboontjes met nootmuskaat.
( Ik heb een foto maar die krijg ik er op een of andere manier niet op gezet )

Ik heb wel nog een foto van couscous met garnalen:

De couscous heb ik gemaakt met een gefruit uitje,paprika, verse basilicum en pijnboompitten. De garnalen heb ik de halve dag laten marineren in pesto met flink wat olijfolie. Wel even opletten dat je de darmkanaaltjes eruit haalt! Net voor het serveren even in een hete koekenpan aan bakken en dan smullen maar!!


We hebben ook nog een lekker toetje gehad afgelopen week. Ik had nog wat appels liggen en mascarpone en slagroom en daar heb ik het volgende toetje mee bedacht:
Het is weer niet zo'n goede foto maar je ziet wel net dat het laagjes zijn. En omdat het allemaal restjes waren weet ik niet precies wat de hoeveelheden mascarpone en slagroom waren.
ingredienten voor 3 personen:
2 appels
suiker
half bakje mascarpone
klein beetje slagroom
wat fijn gemaakte amaretti koekjes ( kleine italiaanse harde koekjes) 
Strooi een laag suiker in een pan met een dikke bodem. Zet de pan op een klein vuurtje en laat smelten tot het een mooi caramel kleurtje heeft. Let op dat de suiker niet verbrand. Giet er een scheutje vocht bij, b.v appelsap maar gewoon water kan ook. De caramel word nu weer hard. Laat koken tot alle suiker weer is opgelost en giet er dan wat slagroom bij.( Als je graag een dikkere caramelsaus hebt kun je er nu nog een klein blokje roomboter bij doen) Laat afkoelen. Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Meng ze door de helft van de afgekoelde caramel. Verdeel de appels over 3 kleine glaasjes. Klop ondertussen een beetje slagroom op en meng dat met de mascarpone (gewoon met de mixer door elkaar roeren). Je kunt er een beetje poedersuiker aan toevoegen als je het graag iets zoeter hebt. Ik heb er een scheutje vanille extract bij gedaan. Leg dan een laagje van het mascarpone mengsel op de appels en daarop een klein beetje van de overgebleven caramelsaus. Daarop een laag koekjes. Dan weer een laagje mascarpone en als laatste nog een beetje caramel. Wij vonden het heerlijk!
Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten