maandag 6 februari 2012

 Zuurkoolschotel en frittata
Wat is het toch een heerlijk weer, wat mij betreft gaan we zo het hele jaar door. Slaan we de zomer gewoon over!! We hebben het hele weekend geschaatst. Er was een tijd dat ik goed kon schaatsen. Ik dacht altijd dat je schaatsen, net als fietsen, niet zou verleren maar dat had ik mis........... Ik kom nog wel vooruit maar dat is dan ook wel alles. Een flinke grote vijver in de buurt is dichtgevroren en het ijs is er heel goed. Iedereen had iets lekkers te eten en te drinken bij zich, het  zonnetje scheen heerlijk, er waren genoeg trapjes, krukjes en stoeltjes waar je op kon zitten en zo hebben we de middagen schaatsend maar vooral gezellig kletsend op het ijs doorgebracht. Puur geluk!
Omdat we alle twee de dagen laat thuis waren heb ik niet uitgebreid gekookt. Zaterdag hebben we een zuurkoolschotel gegeten en voor gister hadden we helemaal geen boodschappen gedaan. Dus heb ik met dingen die ik in huis had snel een frittata in elkaar geflanst. Altijd gemakkelijk en het smaakte prima!
Voor de zuurkoolschotel geef ik geen hoeveelheden aan. Het gaat meer om smaak, hou je van veel zuurkool of wil je juist iets meer puree. Wij hebben altijd een klein laagje zuurkool en iets meer puree.
Zuurkool
aardappelpuree
ananas stukjes uit blik
krentjes of gedroogde abrikoosjes
banaan
geraspte kaas.
Begin met een laag zuurkool. Zorg dat de zuurkool niet te nat is, knijp het teveel aan vocht eruit als dat moet. Verdeel dan de ananasstukjes, de krentjes of kleine stukjes gedroogde abrikoosjes en dunne plakjes banaan over de zuurkool. Niet teveel, en naar smaak. Of als je geen warme banaan lust laat je die gewoon weg. Dan strooi je er een klein beetje geraspte kaas over. Daarop komt een flinke laag aardappelpuree en dan de rest van de geraspte kaas. Plaats de schotel in de oven tot de kaas mooi gekleurd is en de zuurkool goed warm.

Zondag hadden we een frittata. Dat is een Italiaans gerecht. Eigenlijk een soort omelet met aardappel. Ik heb ook hier geen echt recept voor, ik heb het gewoon gemaakt met wat ingredienten die ik toevallig in huis had:
6 eieren
150 ml. slagroom (of gebruik creme fraiche of kwark)
3 aardappelen
spinazie a la creme ( zo'n pak deelblokjes uit de diepvries)
3 ansjovisfiletjes
ajvar*
geraspte kaas (jonge en parmazaanse)
Schil de aardappelen en kook ze tot ze net niet gaar zijn. Snijd ze dan in dunne plakjes. Smeer een koekepan goed dik in met boter. Klop de eieren los met de slagroom en roer daar een flinke lepel ajvar doorheen. Breng verder op smaak met peper en zout. Ontdooi ondertussen de spinazie op een laag vuurtje. Snijd de ansjovis filetjes in hele kleine stukjes en roer door de spinazie. Giet de helft van het eimengsel in de pan. Leg daar de helft van de aardappelschijfjes in. Zo dat ze niet op elkaar liggen. Bestooi het geheel met een klein beetje kaas. Verdeel daar wat spinazie overheen, niet teveel, gewoon een dun laagje. Daarop komt de rest van de aardappel en dan de rest van het eimengsel. Daarop strooi je een dun laagje kaas en dan kan de pan op het vuur. Eerst even op een matig vuurtje en daarna een tijdje op laag vuur. Het moet zeker niet te snel gaan want dan verbrand de onderkant. De bovenkant zal zo niet zo snel stollen dus daarvoor kun je de pan even in een oven onder de grill zetten. Als de aardappels gaar zijn is het klaar.
Lekker met salade.
*Ajvar koop ik bij de turkse winkel of de jumbo. Het is soort saus van paprika, aubergine, azijn en knoflook. Het wordt veel gegeten op de Balkan en komt oorspronkelijk uit Macedonië. Ik gebruik het als smaakmaker in  gerechten zoals deze frittata maar ook in b.v. tomatensaus.
Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten