maandag 13 februari 2012

 Noedels, andijviestampot met gehaktballetjes en knolselderij-aardappel rosti.
Het is alweer een week geleden dat ik iets geschreven heb op mijn blog! Hoog tijd om er weer eens wat gerechtjes op te zetten. We hebben vorige week, op 1 dag na, de hele week geschaatst. En dan schiet uitgebreid koken er een beetje bij in......... Gister hebben we er nog van genoten want op dit moment sneeuwt het flink en zal het wel afgelopen zijn met die heerlijke schaatsmiddagen, jammer!
Vorige week hebben we o.a. noedels met tofu en groente, andijviestamppot, andijvierolletjes en knolselderij-aardappel rosti met courgettesalade gegeten. Vanmiddag ga ik een plaatpizza maken. Geen bijzondere recepten dus maar ik zal toch beschrijven hoe ik ze gemaakt heb.
Noedels met tofu en groente:
1 pak tofu
1 zakje peultjes
1 zakje bimi (een soort kleine broccoli)
noedels
kikkoman
Snij een stuk tofu in kleine blokjes en marineer ze in  kikkoman, een soja saus. Bak ze daarna krokant. Kook de peultjes en de bimi kort tot ze nog net niet gaar zijn. Roerbak ze daarna nog even in een hele hete pan en voeg de tofu toe. Kook de noedels en serveer ze met de groente en tofu. Zet de kikkoman nog op tafel zodat je die naar smaak kunt toevoegen.


Andijviestamppot met gehaktballetjes:
300 gram rundergehakt
1 ei
Tomatenpesto
1 krop andijvie
8 grote aardappelen
melk
boter
nootmuskaat, peper en zout.
Schil de aardappelen en kook ze gaar. Warm in een aparte pan een klein laagje melk op en knijp met een pureeknijper de aardappels hierboven fijn. (Als je het fijner vind kun je ook de aardappels eerst pureren en daarna de warme melk toevoegen). Voeg een klont boter en nootmuskaat, peper en zout toe.Snij de andijvie in hele kleine reepjes en roer ze vlak voor het opdienen door de puree (dan blijven ze lekker knapperig).
Vermeng het gehakt met een ei en een lepeltje tomatenpesto. Rol hier kleine balletjes van en bak ze in de pan. Voeg er een scheutje water aan toe voor een lekker jus.


Van de andijvie die ik over had heb ik de dag erna een soort rolletjes gemaakt die ik gevuld heb met gebakken champignons. Daarna heb ik ze gestoomd boven een pan met een bouillon van half groentebouillon en half paddestoelenbouillon. Die hebben we gegeten met een tomatensalade (kleine tomaatjes fijn snijden en mengen met olie en aceto balsamico azijn) en stokbrood. Ik heb niet zo'n echt stoommandje of zelfs een stoompan dus heb ik het gedaan zoals het op onderstaande foto te zien is. Gewoon een pan vullen met de bouillon, daar een klein taartroostertje opleggen, dan de rolletjes en daar een grote deksel op. Het ziet er misschien een beetje raar uit maar gaat prima!




Knolselderij - aardappel rosti en courgette salade:
4 aardappelen
1 knolselderij
2 eieren
2 eetlepels bloem
1 courgette
Gedroogde tomaatjes
Zachte geitenkaas
Schil de aardappelen en de knolselderij. Rasp ze fijn. Zorg dat je half aardappels, half knolselderij hebt. Roer hier de bloem door en daarna de eieren. Je moet even kijken hoeveel bloem je precies nodig hebt, het moet niet zoveel zijn dat het een droge massa is. Leg een lepel rasp in de pan en maak hier een soort koekje van.. Bak zo alle "koekjes" krokant. Hou ze daarna warm in de oven. Snij ondertussen de courgette in dunne plakjes en gril ze in de grillpan. Snij de plakjes daarna iets kleiner en doe ze samen met fijngesneden gedroogde tomaatjes in een kom. Roer er wat olijfolie en aceto balsamico azijn doorheen en brokkel de zachte geitenkaas erboven. Voeg zout en peper toe. Ik heb het geserveerd met een omeletje met ayvar.
Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten