woensdag 15 februari 2012

 Dim sum, loempia
Vorige week heb ik andijvie rolletjes gemaakt die ik gestoomd had. Vanaf toen was ik aan het denken om iets anders te maken dat ik kon stomen. Zo kwam ik bij dim sum uit. Dat zijn een soort kleine hapjes uit China. Eigenlijk houd ik helemaal niet van Chinees eten althans niet van het Chinese eten dat je bij een restaurant afhaalt. De mannen bij mij thuis vinden dat wel heerlijk dus zo eens in de zoveel tijd eten ze met z'n tweetjes Chinees. Mij maak je dan veel gelukkiger met een lekkere boterham! Maar vandaag heb ik wontons of dumplings en loempiaatjes gemaakt. Het was alleen al ontzettend leuk om ze zelf te maken en ik was ook erg tevreden over de smaak. De ingredienten heb ik bij de toko gekocht en toen heb ik ook meteen een bamboe stoommandje gekocht (is toch iets gemakkelijker dan een rooster boven een pan). Ik wist niet precies hoe ik de velletjes moest vouwen maar dat heb ik gewoon op you tube opgezocht. Na wat oefenen lukte het prima.
De ingredienten waren genoeg voor 22 wontons:
200 gram gehakt, half om half
klein stukje prei, in hele dunne ringetjes
snufje gemalen kruidnagelen
1 losgeklopt ei (helft voor het gehakt, helft om de velletjes op elkaar te plakken)
wonton velletjes (uit de diepvries bij de toko)
fruit de prei zachtjes aan in een heel klein beetje olie. Meng de prei met het gehakt en voeg de kruidnagel en de helft van het ei toe. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Laat ondertussen de wonton velletjes ontdooien. Leg een theelepel gehakt midden op een velletje, bestrijk de zijkant met wat ei en maak er een driehoekje van. Breng daarna de zijkanten naar elkaar en duw ze goed vast. Als je wonton of dim sum op you tube intoetst zie je precies hoe het moet. Leg op de bodem van het stoommandje een beetje spinazie of sla. Dat voorkomt dat de wontons aan de bodem gaan plakken. Zet het mandje boven op een pan met kokend water en stoom ze zo in 20 minuutjes gaar. Ik heb er een sausje bij gemaakt van 1 eetlepel witte rijst azijn, 2 eetlepels kikkoman en een half theelepeltje honing. Daar heb ik ook nog een tijdje een doorgesneden teentje knoflook in laten trekken. Wel eruit halen bij het serveren.
Voor 5 loempia's:
1 klein worteltje
1 halve rode paprika
1 handje tauge
1 handje spinazie
loempia vellen (uit de diepvries bij de toko)
Snijd de wortel en paprika in hele kleine blokjes. Bak ze even zachtjes in een pan. Voeg de tauge toe en iets later de spinazie. Als de spinazie geslonken is en de groenten zijn niet te nat zijn dan is het klaar.  Leg een loempia vel voor je  met een punt naar je toe. Leg een eetlepel vulling iets onder het midden, bestijk de zijkanten met water en vouw dan de punt over de vulling heen. Daarna moet je de punten aan de zijkant er overheen vouwen en dan het velletje helemaal op rollen. Ik leg het een beetje moeilijk uit volgens mij maar op het pak staat precies hoe het moet. Je kunt de loempia's frituren maar ik bestijk ze aan alle kanten met een klein beetje olie en bak ze dan in de oven tot ze een beetje bruin en knapperig zijn.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten