vrijdag 3 februari 2012

 Risotto en sticky mokkacake
Ik hoor net op de radio dat er door het knmi een code oranje afgegeven is vanwege het koude weer. Vannacht was het blijkbaar -22 graden. Ik vind het heerlijk, van mij mag het nog wel even zo blijven. Lekker dik ingepakt buiten wandelen en daarna heerlijk thuis op de bank met warme chocolademelk en taart. Gistermorgen heb ik een sticky mokkacake gebakken. Eigenlijk vind ik dat je een goede rede moet hebben om zo'n taart te bakken, b.v. een verjaardag, maar om dit recept kon ik niet heen. Ik heb het delicious kookboek van mijn zusje geleend en daar staat dit recept in. Iedere keer als ik het boek doorlas kreeg ik het water al in mijn mond bij dit recept. Maar ja, een feestje hebben we voorlopig niet. Dus gister heb ik de taart toch maar gebakken en als toetje gegeten met vanille-ijs. En vanmiddag als mijn zoon uit school komt kunnen we er nog een stukje van eten met warme chocolademelk. Het is wel een calorieenbom dus vanavond eten we noedels met tofu. Gisteravond hebben we risotto gegeten. De recepten:

Risotto
1 ui gesnipperd
bouillon
groene asperges uit een pot
parmezaanse kaas. 
Snipper het uitje en laat dat even in de boter fruiten. Voeg een flinke laag risotto toe, ik weeg het nooit af maar doe het een beetje op gevoel, op het pak zal zeker staan hoeveel je nodig hebt. Even samen aanbakken. In een ander pannetje maak ik ondertussen wat bouillon warm van een half kippenbouillon blokje, een half tuinkruidenbouillon blokje en het vocht van een pot groene asperges. Je kunt natuurlijk alle soorten bouillon gebruiken, gewoon wat je zelf lekker vind. Als de risottorijst een beetje glanst doe ik er een klein scheutje bouillon bij en blijf roeren tot de bouillon opgelost is. Zo ga ik door tot de bouillon op is en de rijst gaar. Als ik te weinig bouillon blijk te hebben maak ik gewoon nog iets meer. Het duurt best een tijd voor het klaar is en al die tijd moet je wel goed blijven roeren omdat anders de rijst aan de bodem gaat plakken. Als de rijst bijna klaar is voeg je de asperges toe. Snij eerst de harde onderkantjes eraf en de rest in kleine stukjes. De rijst moet nog een beetje vochtig zijn als je het gaat eten. Serveren met lekker veel geraspte parmezaanse kaas.

Sticky mokkacake:
170 gram ontpitte dadels
1 tl bakpoeder
90 gram zachte boter
125 gram bruine basterdsuiker
2 tl vanille-extract
2 eieren
175 gram bloem
2 tl bakpoeder
2 tl koffie-aroma of 1 eetl. heel sterke espresso
200 gram pure chocolade, fijngehakt.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de dadels met 1 tl bakpoeder in een schaal en giet er 175 ml kokend water over. Laat 30 min. weken.
Klop intussen in een grote kom de boter met de suiker en vanille-extract met de mixer tot een dikke, romige massa. Voeg de eieren een voor een toe en klop alles luchtig.
Doe het dadelmengsel met het weekvocht in een keukenmachine en pureer alles glad. Meng de puree door de boter-eiermassa. Spatel dan bloem, bakpoeder, koffie-aroma en gehakte chocolade erdoor heen. Giet het beslag in de vorm en bak het 45 - 50 min. in de oven tot een in het midden gestoken spies er schoon uitkomt. Laat het gebak 15 min. in de vorm afkoelen voor je het op een taartrooster zet.
Heel lekker met vanille-ijs.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten