maandag 12 maart 2012

Sushi
Een tijdje geleden schreef ik dat we de zomer, wat mij betreft, best kunnen overslaan. Daar begin ik toch van terug te komen.......... Gistermorgen hebben we weer voor de eerste keer buiten boterhammen kunnen eten en dat was toch ook wel heerlijk! Mijn tuin ligt helemaal op het zuiden en is vrij beschut dus zo gauw de zon tevoorschijn komt kun je al lekker buiten zitten. Helaas is het nadeel hiervan dat het in de zomer soms echt veel te warm is. Maar zo in het begin van het jaar voor de eerste keer weer de verwarming uitlaten en de schuifpui helemaal open zetten is toch wel erg fijn. 's Middags hebben we een grote wandeling langs de Geul gemaakt dus ik had 's morgens al sushi gemaakt. Eigenlijk was het de bedoeling om dat zaterdag te eten maar toen heb ik de rijst niet goed gemaakt. Hij was veel te plakkerig en ik vond het zonde om er dan toch sushi van te maken. Dus heb ik gistermorgen nieuwe rijst gekookt en toen lukte het gelukkig wel goed. Op de site van de Albert Heijn staat een filmpje over hoe je sushi moet maken en daar is heel goed uitgelegd hoe je de rijst het beste kookt. Als ik sushi in een restaurant eet heb ik er geen moeite mee om rauwe vis te eten maar thuis vind ik dat toch iets anders, waarom weet ik eigenlijk niet want het zou niets moeten uitmaken. Toch gebruik ik thuis altijd gerookte zalm. Ik zal het recept hieronder opschrijven:
Ingredienten:
500 gram sushi rijst
6 dl. water
seasoning for sushi, een saus die ik bij de toko koop ( rijst azijn met suiker en zout kan ook )
matje om sushi mee op te rollen
nori, dunne vellen zeewier
gerookte zalm, dikke plak in dunne repen gesneden
makreel, aangemaakt met een heel klein beetje mayonaise of zure room
geroosterde sesamzaadjes
komkommer, zonder zaadlijsten en in dunne repen gesneden
wortel, in dunne repen gesneden
avocado, in dunne plakjes gesneden
Was de rijst tot het water bijna helder is. Doe de rijst in een pan en laat zo 10 minuten staan. Voeg 6 dl. water doe en zet de pan op hoog vuur. Als het water kookt laat je het 2 minuten op hoog vuur koken, zet het vuur daarna op middelhoog en kook 5 minuten. Zet dan het vuur laag en kook nog 12 minuten. Haal de pan daarna van het vuur, haal de deksel eraf en leg een schone theedoek op de pan. Leg dan de deksel er weer op. Laat zo 15 minuten staan. Daarna kun je naar smaak de sushi saus erdoor roeren. Als je dan ondertussen met een waaier, of gewoon een krant, eroverheen blijft waaieren krijgen de korrels een mooie glans (Luc vond dat heel leuk om te doen).Laat afkoelen.
Leg daarna het matje op het aanrecht en leg daarop een vel nori. Beleg tot iets over de helft met een dunne laag rijst. Omdat de rijst plakkerig is kun je dit het beste gewoon met je vingers doen. Als het te plakkerig is kun je je vingers even in een schaaltje water dopen, dan blijft de rijst niet plakken.  Daarop, iets onder het midden van de rijst, leg je de vulling b.v. gerookte zalm, komkommer en avocado. Dan rol je het geheel met behulp van het matje van de onderkant af strak op. Maak de bovenkant van de nori even nat zodat het rolletje goed dicht plakt.
Voor een california roll bekleed je het matje met plastic folie. Knip een nori vel doormidden. Leg 1 stuk op het matje en beleg dat hele nori velletje met een dunne laag rijst. Hierover strooi je sesamzaadjes. Draai het nori velletje nu om, zo dat de rijst kant naar onder ligt. Boven op ligt dan het nori velletje. Hier leg je weer een vulling op b.v. wortel en makreel en dit rol je weer strak op. Nu heb je de rijst aan de buitenkant zitten.
Zo ga je door tot alle rijst op is. De sushi die klaar is rol je strak op in plastic folie en bewaar je in de koelkast. Als je ze gaat eten snij je de rolletjes in dunne plakjes. Gebruik een scherp mes dat je eerst even onder een warme kraan hebt gehouden want dan kun je ze beter snijden. Serveer de sushi met teriyaki saus.
Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten