woensdag 25 januari 2012

Gegrilde kipfilet met couscous
Wij eten thuis, bijna, iedere dag vegetarisch. We zijn daar o.a. mee begonnen omdat we het vreselijk vinden hoe dieren behandeld worden in de bio-industrie. En ik geloof niet dat al die antibiotica in vlees goed is voor je gezondheid. Wil je dat het er in de vleesindustrie diervriendelijker aan toe gaat zul je bij jezelf moeten beginnen denk ik. Maar toch, af en toe heb ik zo'n zin in een stukje vlees........ Daarom kopen we ons vlees nu in bij boerderijwinkel de Fromberg. Dit is een boerderij vlakbij Wijlre en ze fokken daar hun eigen rundvee en kippen. Alles gebeurt er biologisch en dat proef je terug in het vlees, het is echt heerlijk. Eens in de zoveel tijd word er een koe geslacht en daar kun je dan op inschrijven. Ik koop altijd een pakket van 3 kilo en zo heb ik altijd lekker vlees in de vriezer van dieren waarvan ik weet dat ze een fijn leven hebben gehad. En dat maakt mijn biefstukje of kippetje nog lekkerder!
Gister hadden we weer eens vlees. Kipfilet gemarineerd met griekse joghurt, munt en koriander en daarna gegrild. En erbij een lekkere couscous. Hieronder vindt je het recept:
3 kipfilets
griekse joghurt
munt
koriander
knoflook
citroen
couscous
erwtjes
courgette
paprika
gedroogde tomaatjes
feta ( van de turk in de Frankenstraat, dus die zachte, niet de harde uit de supermarkt.)
pijnboompitjes.
Gegrilde kipfilet:
Snijd de kipfilet in, niet te smalle, repen. Snijd flink wat koriander en munt fijn en roer dat door de griekse joghurt. Knijp hierboven een teentje knoflook fijn en voeg de kip toe. Laat dit zo lang mogelijk marineren.
Haal voor bereiding de kipfilet uit de marinade en dep de repen droog.Verwarm de oven voor op 150 graden.  Haal de kipfilet repen dan door de olie en gril ze in de grillpan tot ze een mooi streepjespatroon hebben. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een ovenschaal. Knijp er flink wat citroensap overheen en laat ze verder garen in de oven. Ondertussen maak je de couscous.
Couscous:
Kijk hoeveel couscous je nodig hebt en doe dit in een schaal. Verwarm ondertussen wat water met een groentebouillon blokje tot het kookt. Giet zoveel bouillon over de couscous tot het net onder staat en doe een deksel op de schaal. Laat zo een paar minuten staan. Zet ondertussen een pan met een klein laagje water op en zet daarop een, ijzeren, vergiet. Als de couscous klaar is toer je hem even door met een vork en kun je hem in de vergiet doen. Door de stoom van het water eronder blijft hij goed warm. Zorg wel dat je er geen deksel meer op doet want anders wordt de couscous klef! Ondertussen snijd je de courgette en paprika in kleine blokjes en die doe je met de erwtjes in de pan. Voeg wat olie toe en laat heel even, op laag vuur, bakken. Daarna kan er nog wat van de overgebleven groentebouillen bij en laat je het nog even stoven. Snijd wat gedroogde tomaatjes fijn en een flinke hand koriander en een klein beetje munt. Roer de courgette, paprika, erwtjes en tomaatjes door de couscous en doe alles in een mooie schaal. Bestrooi de couscous met pijnboompitjes, kleine stukjes feta en de koriander en munt. Haal daarna de kip uit de oven en leg die mooi om de couscous heen. Serveer met nog wat partjes citroen.
Als je de couscous te droog vind kun je er natuurlijk altijd nog een beetje groentebouillon aan toe voegen.
Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten