Linzen
Ik ben een grote fan van Nigella Lawson. Ze heeft vaak gemakkelijke recepten die er toch heel leuk uitzien. Laatst heb ik haar tv programma weer eens gezien en toen had ze het over comfort food. Toen ik gister aan het denken was wat ik zou koken dacht ik daar aan en besloot ik mijn comfort food gerecht te gaan maken! Eigenlijk heb ik er 2. Met stip op nummer 1 staat aardappelpuree. Maar dan wel van hele lekkere aardappelen, fijngemaakt in een pureeknijper (dus niet met een stamper) met een grote klont boter en een mengsel van half melk half room. En dan genoeg zout, peper en nootmuskaat toevoegen, heerlijk!!!
Nummer 2 is een stoofpotje van linzen en dat heb ik gister gemaakt. Dit is echt zo'n winterrecept waar je gewoon nooit genoeg van hebt. Ik gebruik onderstaande ingredienten maar je kunt natuurlijk varieren zoveel je wilt. Het is ook lekker met b.v. knolselderij of pastinaak. En vleesliefhebbers kunnen spekjes meebakken, ook heerlijk. Ik maak vaak expres te veel want van wat ik over heb maak ik de dag erna een soort pate die we dan koud op het brood eten. Je hebt ervoor nodig:
1 blik linzen 400 gram afgespoeld en uitgelekt
2 uien in dunne halve ringen
1 grote wortel in kleine blokjes
3 stengels bleekselderij in kleine blokjes
1 grote teen knoflook
3 lekkere tomaten, b.v. tasty tom in kleine blokjes
2 grote handen spinazie
een half paddestoelen bouillonblokje
parmezaanse kaas en feta.
Fuit de uienringen aan in de olie. Hoe langer hoe beter want daar worden ze wat zoeter van. Voeg daarna de wortel en de bleekselderij toe. Ik heb er hoeveelheden bij gezet maar de verhouding wortel bleekselderij moet half half zijn. Laat dit even samen bakken op een laag vuurtje en voeg na 10 minuutjes de knoflook toe. Weer even rustig laten bakken, de knoflook mag niet bruin worden, en daarna de tomaatjes en de spinazie toevoegen. Doordat de spinazie slinkt zal er wat vocht vrijkomen en daarin kun je het bouillonblokje oplossen. Als laatste de linzen erbij en dan voorzichtig doorroeren. Op smaak brengen met peper en zout en serveren met spaghetti, geraspte, parmezaanse, kaas en feta.
Smakelijk eten!
Wat er over is gebruik ik dus de dag erna voor een pate. Ik roer er dan gewoon wat eieren en wat, zelfgemaakt want altijd lekkerder, paneermeel doorheen en doe het in zo'n kinderbakblikje. Dat blikje zet ik in een ovenschaal gevuld met wat water en zo gaat het de oven in op 200 graden. Ik weet niet precies hoelang ik het in de oven laat staan maar ik kijk gewoon geregeld of de bovenkant al wat bruiner is en als ik denk dat het goed is haal ik het eruit en laat afkoelen. Ik denk dat het wel zeker een half uur tot 3 kwartier in de oven staat. Ik zal morgen laten weten hoe lang het er vandaag in stond want ik ga het dadelijk maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten