maandag 11 juni 2012

Rabarbersiroop

Afgelopen weekend hebben we, samen met Rene en Florien en Janneke en Thijs, gekampeerd in Twente. Het was weer heerlijk, lekker de hele dag buiten, gewoon niks doen behalve bijkletsen en lekkere dingen eten en drinken. We hebben een hele leuke camping waar we altijd heen gaan met grote ruime plekken in een bos en een klein meertje waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Het bos staat daar vol met bomen waar je heerlijk in kunt klimmen dus de kinderen hebben genoten. Vrijdag na school zijn we meteen vertrokken. We hebben het weekend ervoor een nieuwe kleine tent gekocht want we hadden alleen onze grote, stoffen, 60 kilo wegende tent en die is eigenlijk te groot om voor een weekendje op te zetten. Omdat we niet zeker wisten hoe lang we nog bezig zouden zijn met het opzetten van die nieuwe tent heb ik het eten 's morgens al klaar gemaakt zodat we dat alleen maar hoefden op te warmen. Gelukkig viel het opzetten van de tent heel erg mee, we waren er in 20 minuutjes mee klaar. Ik had macaroni met gegrilde groente gemaakt en dat was prima te eten. Zeker met die lekkere wijntjes die we allemaal meegenomen hadden en natuurlijk het gezelschap. Jammer dat zo'n fijn weekend altijd veel te snel voorbij gaat........!


Een tijdje geleden schreef ik al dat mijn ouders veel rabarber in de tuin hebben staan. De moeder van Rob maakte daar vroeger altijd een soort aanmaaklimonade van. Rob heeft heel goede herinneringen aan de kookkunsten van zijn moeder, ze kon blijkbaar heel goed en heel lekker koken. Helaas is ze veel te vroeg overleden dus een recept hebben we er niet van. Maar omdat hij het vroeger zo lekker vond, en omdat zijn moeder het maakte,  zou ik het heel fijn vinden als ik het weer voor hem kon maken. Toen ben ik gaan zoeken op internet en  heb ik een recept gevonden van rabarber siroop. Ik wist natuurlijk niet of dit hetzelfde recept zou zijn dat de moeder van Rob vroeger gebruikte. Toen Rob 's avonds thuis kwam heb ik hem er een glas van gegeven en gelukkig bleek het precies zo te proeven als vroeger. Rob was er heel erg blij mee en ik natuurlijk ook!! De siroop ziet er heel mooi uit en smaakt een beetje fris-zurig. Je kunt hem aanlengen met gewoon water maar het is ook lekker met spa rood. Ik had ook een beetje meegenomen naar de camping voor Rene, de broer van Rob, en toen hebben we de siroop aangelengd met bubbelwijn. Dat was ook heerlijk en dan heb je meteen een bijzonder aperitiefje. 
Het recept is heel eenvoudig:
2 kilo rabarber
600 gram suiker
merg van een half vanillestokje of een klein scheutje vanille extract. 
Was de rabarber goed. Snij de rabarber in kleine stukjes en meng met de suiker en vanille. Leg in een ovenschaal en bedek deze met aluminium folie. Zet de schaal ongeveer 45 tot 60 minuten in een oven van 200 graden. Als de rabarber helemaal zacht is is het klaar. Doe de rabarber daarna in een zeef en laat helemaal uitlekken. Om de siroop nog geconcentreerder te maken kun je hem daarna nog inkoken maar dat heb ik niet gedaan. Vul de flessen en laat helemaal afkoelen. De siroop blijft door het hoge suikergehalte heel lang goed. 
Smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten