Rabarbersiroop
Een tijdje geleden schreef ik al dat mijn ouders veel rabarber in de tuin hebben staan. De moeder van Rob maakte daar vroeger altijd een soort aanmaaklimonade van. Rob heeft heel goede herinneringen aan de kookkunsten van zijn moeder, ze kon blijkbaar heel goed en heel lekker koken. Helaas is ze veel te vroeg overleden dus een recept hebben we er niet van. Maar omdat hij het vroeger zo lekker vond, en omdat zijn moeder het maakte, zou ik het heel fijn vinden als ik het weer voor hem kon maken. Toen ben ik gaan zoeken op internet en heb ik een recept gevonden van rabarber siroop. Ik wist natuurlijk niet of dit hetzelfde recept zou zijn dat de moeder van Rob vroeger gebruikte. Toen Rob 's avonds thuis kwam heb ik hem er een glas van gegeven en gelukkig bleek het precies zo te proeven als vroeger. Rob was er heel erg blij mee en ik natuurlijk ook!! De siroop ziet er heel mooi uit en smaakt een beetje fris-zurig. Je kunt hem aanlengen met gewoon water maar het is ook lekker met spa rood. Ik had ook een beetje meegenomen naar de camping voor Rene, de broer van Rob, en toen hebben we de siroop aangelengd met bubbelwijn. Dat was ook heerlijk en dan heb je meteen een bijzonder aperitiefje.
Het recept is heel eenvoudig:
2 kilo rabarber
600 gram suiker
merg van een half vanillestokje of een klein scheutje vanille extract.
Was de rabarber goed. Snij de rabarber in kleine stukjes en meng met de suiker en vanille. Leg in een ovenschaal en bedek deze met aluminium folie. Zet de schaal ongeveer 45 tot 60 minuten in een oven van 200 graden. Als de rabarber helemaal zacht is is het klaar. Doe de rabarber daarna in een zeef en laat helemaal uitlekken. Om de siroop nog geconcentreerder te maken kun je hem daarna nog inkoken maar dat heb ik niet gedaan. Vul de flessen en laat helemaal afkoelen. De siroop blijft door het hoge suikergehalte heel lang goed.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten